Ostfildern, 25 maj 2023

Susanne Kunschert: Säker automation för alla branscher

(Det talade ordet gäller)

Safety och industrial security – Allt från ett och samma ställe

Vi har visat att omfattande normativa och rättsliga förändringar kommer att ske inom security och att hela industrin berörs av detta. I samtal med kunder och partner upptäcker vi dock osäkerheter när det gäller security. Alla känner till faran med svaga punkter, men vem på företaget ska ansvara för frågor om industrial security? IT-experterna eller de säkerhetsansvariga? I vilken omfattning påverkar de normativa förändringarna mig som företagare? Om de här kunskapsluckorna inte åtgärdas kommer inte heller frågor inom security att besvaras i tillräcklig utsträckning. Det är tydligt att det finns ett stort behov av information och vidareutbildning för att förbereda företaget och personalen inför kraven på security.

Våra kunder litar sedan länge på vår safety-expertis som vi förmedlar i våra utbildningar och tjänster över hela världen. Genom praktisk erfarenhet, t.ex. att utveckla våra produkter enligt standarden IEC 62443-4-1 (secure product development lifecycle) och mångårigt arbete i internationella standardiseringsorgan, har vi på Pilz omfattande kunskaper inom industrial security.

Pilz är experter på industrial security för maskiner!
Vad kan maskintillverkare och maskinoperatörer göra i praktiken för att höja graden av industrial security?
Först måste kunskap byggas upp. Det förmedlar vi i vår nya vidareutbildning till CESA, Certified Expert for Security in Automation. Våra utbildningsledare förbereder deltagarna inför de kommande utmaningarna genom att ge dem lämpliga kunskaper om security enligt rådande standarder. I centrum står standarden IEC 62443. Utöver detta ingår hotscenarier och möjliga avvärjningsstrategier i innehållet.

I genomförandet står – precis som inom safety – riskanalys på första plats. I detta ingår fastställning och bedömning av befintliga och möjliga risker i alla relevanta faser i maskinens livscykel, uppskattning och bedömning av risker samt rekommendationer för hur man går till väga för att reducera riskerna.

Ett enhetligt säkerhetskoncept som omfattar safety och security innehåller dessutom ett omfattande Identification and Access Management. Användare av maskiner och anläggningar fastställer vem som får utöva vilken arbetsuppgift på vilken maskin, och ger individuell åtkomstbehörighet till de medarbetare som har motsvarande kvalifikationer. Därför erbjuder Pilz åtkomstbehörighetssystemet PITreader, som vi hela tiden utökar, t.ex. just nu med nya transponderformat eller säkerhetsfunktioner vid underhållsarbeten.

Ett annat känsligt område är styrnätverk, som bara får vara tillgängliga för behöriga användare. Ofta finns det möjligheter även vid fjärråtkomst som annars bara är möjliga med fysisk åtkomst på plats. Här kan brandväggar utgöra ett nödvändigt skydd, t.ex. industribrandväggen SecurityBridge från Pilz, som inte bara skyddar Pilz-styrningar från manipulation utan även styrningar från andra tillverkare.

Maskintillverkare och användare får ett tjänsteutbud och ett tekniskt lösningsutbud från Pilz som tar med alla aspekter inom safety och industrial security för maskiner i beräkningen på ett enhetligt sätt. Allt från samma ställe.

Susanne Kunschert
Safety och security för förpackningsindustrin – Strategier och lösningar från Pilz
Utan security kan det inte finnas någon safety. Och utan safety kan man inte skydda människor! Det gäller särskilt när produkter kan manipuleras och därmed utgör en direkt livsfara för människor. Till exempel livsmedel, som kan kontamineras med flit eller till och med manipuleras genom tillsats av livsfarliga substanser i syfte att begå brott. Just här måste produktsäkerheten värderas högt och obehörig åtkomst utifrån måste hindras.
Det gäller läkemedelsprodukter, till exempel tabletter och salvor, precis lika mycket som produkter inom livsmedels- och dryckesindustrin. Därför måste slutkunden, det vill säga konsumenten, erbjudas högsta möjliga säkerhet. En förutsättning är att de både produceras och förpackas på ett säkert sätt. Vi hjälper tillverkare och operatörer i förpackningsindustrin med våra lösningar, och Pilz tar både maskinsäkerhet, det vill säga safety, och industrial security i beräkningen. Vår omfattande, säkra lösningsstrategi för branschen har som mål att skydda både produktionen – det vill säga maskinen och den tillverkade produkten – och människorna.

Säkra lösningar för primär-, sekundär- och slutförpackning
En kompakt förpackningsmaskin eller en förgrenad tappningsanläggning har olika antal huvar, luckor eller grindar, och ibland har de bara så kallade avkännande skyddsanordningar. Bakom sådana maskiner gömmer sig risker av olika allvarlighetsgrad. De som arbetar med förpackning måste tänka på detta utifrån de rättsliga kraven. Därför är ett av målen med våra lösningar – förutom att skydda människor – att säkerställa flexibilitet och produktivitet hos förpackningsmaskiner. Vi säger: Säkra automationslösningar är avgörande för om detta fungerar eller inte.

Vårt lösningspaket för förpackningsbranschen förenar produkter ur vårt utbud inom sensorteknik och styrteknik. Dessutom finns det ytterligare produkter inom reglage, samt våra programvarulösningar. De kan sättas ihop individuellt för alla förpackningstyper inom industrin (primär-, sekundär- och slutförpackning). Till exempel vår safety-lösning för sekundärförpackning. Inom detta område får en produkt som redan är primärt förpackad (t.ex. en dryckesflaska) ytterligare en förpackning. Det kan vara en låda av kartong – kartongmatning är särskilt farligt under vissa omständigheter. Vi säkrar det här processteget med vår TÜV-Süd-certifierade lösning som består av ljussensorer och Pilz-styrningar. Det innebär att vi övervakar materialmatningen så att människor inte längre kan skada sig när kartongmatningen går på tomgång. Där driftspersonalen alltså kan sticka in handen i inmatningen. Våra utvärderingsenheter i den här lösningen – antingen ministyrningen PNOZmulti 2 eller det modulära säkerhetsreläet myPNOZ – inleder ett säkert stopp om fara uppstår.

Industrial security som en andra spelare
Även industrial security är en del av vårt lösningspaket. Här har Pilz både omfattande åtkomst- och behörighetshantering samt dataskydd i åtanke. Framför allt är det svårt att få en överblick över förpackningsanläggningar när de är väldigt omfattande och komplexa. Därför måste säker åtkomst och tilldelning av behörighet på sådana anläggningar vara ett säkerhetsrelevant ämne. Med vår lösning PITmode fusion, vårt modulära driftlägesväljar- och åtkomstbehörighetsystem, täcker vi förutom safety även in uppgifter inom industrial security. Det gör det möjligt för operatörer att endast utföra de åtgärder som motsvarar deras egen behörighetsnivå. Slutprodukten kommer därmed vara svårmanipulerad, vilket leder till mindre felanvändning och manipulation samt mer produktsäkerhet.
Beträffande själva dataskyddet kan vår industriella brandvägg SecurityBridge skydda data och skapa den säkerhet som krävs inom läkemedels- och livsmedelsförpackning. 

Susanne Kunschert
Safety ”all-inclusive” för eldningsanläggningar
Jag skulle vilja inleda vårt ämne ”brännarhantering” med en kort beskrivning: tillverkningen av våfflor. Gasbrännaren i bakugnen på en våffelmaskin måste styras och övervakas på ett säkert sätt. Bara själva tändningsprocessen omfattar nästan 20 enskilda steg, och under eldningen övervakas lägsta och högsta tillåtna gastryck, utsugningssystemets funktion, efterlevnad av den högsta tillåtna temperaturen och mycket annat.
Det är tydligt att det rör sig om en styrtekniskt komplicerad sekvens med olika steg på en sådan maskin. Därför är brännarhanteringssystem för automatisk drift av eldnings- och förbränningsanläggningar komplexa konstruktioner. Safety är en grundläggande del, eftersom stränga säkerhetsföreskrifter gäller på grund av den höga farorisken, för att undvika att oanvänt bränsle hamnar i brännarkammaren.

Högsta säkerhet där brännare finns med
Våra felsäkra brännarhanteringssystem är anpassat särskilt för dessa krav. Vår systemlösning består av den konfigurerbara ministyrningen PNOZmulti 2 – vår basmodul PNOZ m B1 Burner – och expansionsmoduler tillkommer vid behov. Den här lösningen klarar inte bara av styrning och övervakning av brännaren själv, utan också övervakning och samtidigt säker styrning av hela eldningsanläggningen – och även olika typer av brännare som huvudbrännare och icke-huvudbrännare, med direkt eller indirekt tändning, med låg- eller högtemperatursdrift.
Hur klarar vi av det? Vårt brännarfunktionsblock bildar den utökade funktionen hos en flexibelt konfigurerbar elektrisk eldningsautomat. Genom teknisk diversitet, d.v.s. säkra, diversitära reläutgångar, når vi högsta säkerhet (d.v.s. säkerhetsnivåer upp till PL e) på styrningarna till säkerhetsventilen på en brännare.

Global och branschöverskridande insats möjlig
Dessutom har vi fokus på en möjlig global insats med vår lösning. Vi vet att tillverkare av eldnings- och värmetekniska maskiner och anläggningar måste ta hänsyn till ett stort antal internationella rättsliga och normativa krav. Vår safety-lösning uppfyller dessa krav i många delar av världen. Från överensstämmelse med standarder enligt de europeiska standarderna, som bekräftats genom TÜV-SÜD, till certifiering från Underwriters Laboratories (UL), den globala kontrollorganisationen UL för USA och Kanada, eller också genom AGA, Australian Gas Association.
Våra säkra brännarhanteringssystem används redan nu i de mest skilda användningsområdena: inom metallbearbetning, livsmedels- och konfektyrindustrin – t.ex. Bühler Haas, tillverkare av våffelbakmaskiner – liksom i rörsockers- och etylalkoholproduktionen, pappersindustrin och bilbranschen. Just när det gäller petrokemi eller gasbearbetning är det mycket viktigt i dessa tider att energi varken slösas bort eller utgör en fara.

Susanne Kunschert
Två starka partnerskap för den säkra, digitala järnvägen
För ett år sedan presenterade jag vår nygrundade företagsenhet Rail för er och gav en inblick i digitaliseringen av järnvägen. Sedan dess har vårt team satt ut viktiga milstenar.
Det berättade vi om på vårt uppträdande på den internationella fackmässan inom trafikteknik, InnoTrans 2022. Förra september i Berlin var vi där och blev uppmärksammade av järnvägsindustrin när vi presenterade vår EULYNX-adapter, och vi hade intressanta samtal.
EULYNX-tekniken är ett viktigt steg för att driva digitaliseringen av järnvägen framåt på ett tillverkar- och gränsöverskridande sätt. Med vår utvecklingspartner ProRail, den största förvaltaren av järnvägsinfrastruktur i Nederländerna, går det gemensamma innovationsprojektet in i nästa omgång till EULYNX. I år kommer en testinstallation att tas i drift i Nederländerna för att testa tekniken i praktiken.
Dessutom beseglade vi vårt utvecklingspartnersamarbete med Pintsch, experten inom säker järnvägsinfrastruktur, förra året. Digitalisering och automation är grundförutsättningen för det framgångsrika genomförandet av det tyska digitaliseringsprogrammet ”Digitale Schiene Deutschland”. Vi är båda två övertygade om att vi kan driva digitaliseringen av järnvägen framåt med våra gemensamt utvecklade innovationer av industribeprövad styrteknik från Pilz och den säkerhetstekniska järnvägskunskapen från Pintsch. Därför arbetar vi tillsammans i ett nära samarbete.
Och när vi pratar om ökande automation kan vi inte låta bli att även nämna security på samma gång. Precis som i produktionshallarna i industrin finns det ett stort behov av åtgärder i järnvägarnas underhållshallar och anläggningar. En skillnad mot industrin är den lägre automationsgraden. Det innebär att väldigt många uppgifter på järnvägar utförs av människor. Här är det desto viktigare att tilldela uppgifter tydligt, reglera tillträde och åtkomst och därmed säkerställa att ingen avsiktlig eller oavsiktlig manipulation inträffar. För påverkan på järnvägsdriften kan vara enorm.

 

Susanne Kunschert, delägare (Foto: © Pilz GmbH & Co. KG)
Huvudkontor

Pilz GmbH & Co. KG
Felix-Wankel-Straße 2
73760 Ostfildern
Tyskland

Telefon: +49 711 3409-0
E-post: pilz.gmbh@pilz.de

Företags- och fackpress

Telefon: +49 711 3409 - 158
E-post: publicrelations@pilz.com

Amerika

  • Mexiko: +52 55 5572 1300
  • Brasilien: + 55 11 4942-7032
  • USA (avgiftsfritt): +1 877-PILZUSA (745-9872)
  • Kanada: +1 888-315-PILZ (315-7459)

Europa

  • Irland: +353 21 4804983
  • Österrike: +43 1 7986263-444
  • Finland: +358 10 3224030 / +45 74436332
  • Italien: +39 0362 1826711
  • Ryssland: +7 495 6654993
  • Spanien: +34 938497433
  • Danmark: +45 74436332
  • Schweiz: +41 62 889 79 32
  • Tyskland: +49 711 3409 444
  • Belgien: +32 9 321 75 70
  • Turkiet: +90 216 5775552
  • Nederländerna: +31 347 320477
  • Frankrike (avgiftsfritt): +33 3 88104000
  • Sverige: +46 300 13990 / +45 74436332
  • Portugal: +351 229 407 594
  • Storbritannien: +44 1536 460866

Asien-Stillahavsregionen

  • Sydkorea: +82 31 778 3390
  • Nya Zeeland: +64 9 6345350
  • Japan: +81 45 471 2281
  • Taiwan: +886 2 25700068
  • Singapore: +65 6829 2920
  • Thailand: +66 210 54613
  • Kina: +86 400-088-3566
  • Australien (avgiftsfritt): +61 3 9560 0621 / 1300 723 334