Ostfildern, 19 maj 2022

Susanne Kunschert: Pilz automationslösningar: Safe and secure

(Det talade ordet gäller)

Den nya företagsenheten Railway: ”Vi är det första valet för en säker digital infrastruktur inom järnväg” 
Europa måste digitalisera hela järnvägsnätet inom 10–15 år för att säkra, förbättra och revolutionera järnvägsdriften. Endast så kan man uppnå högre kapacitet, punktlighet, energieffektivitet och därmed Green Mobility! Att använda modern, säker och miljövänlig teknik inom järnvägen är alltså framtiden. Därför har vi nypositionerat oss på Pilz.

Genom att grunda en självständig företagsenhet, Rail, tar vi nästa steg. Vår nya företagsenhet samlar alla Pilz aktiviteter inom järnväg över hela världen, här i Ostfildern!

Vi tillsätter fler resurser internt för ett utbud och en applikationsprojektering som är skräddarsydda för våra järnvägskunder. Och vi utvecklar nya digitala lösningar som kombinerar industritillämpningar med järnvägs- och signalteknik. Med våra industribeprövade automationslösningar uppfyller vi redan de omfattande kraven som järnvägsverksamhet innebär i sin helhet! 

Tack vare öppna gränssnitt och COTS-lösningar (Commercial Off-the-Shelf, det vill säga standardiserade produkter) vill vi bidra till att lösa upp proprietära tillämpningar. Pilz automationslösningar används redan i klassiska järnvägstillämpningar som t.ex. växelomläggningar och järnvägsövergångar, men även i gränssnittsområden mellan industri- och järnvägstillämpningar. Detta program utökas med järnvägsspecifika tjänster i form av projektplanering och projekthantering, programmering, dokumentation samt stöd under godkännandeprocessen.

Pilz är erkänd forskningspartner i det europeiska projektet EULYNX. Det är en sammanslutning med 13 av de största infrastrukturleverantörerna inom järnväg i Europa, däribland Deutsche Bahn, ProRail Niederlande och SSB Schweiz. Målet är att utveckla och tillhandahålla enhetliga industristandarder för en ny modulär ställverksteknik. Vi samarbetar nära med operatörer, universitet och andra forskningspartner. Konkret arbetar vi i ett utvecklingspartnersamarbete med ProRail, den största operatören inom järnvägsinfrastruktur i Nederländerna. I projektet fungerar det säkra automationssystemet PSS 4000-R som s.k. EULYNX-adapter. Med hjälp av det kan inkommande signaler med kommunikationsprotokollet (RaSTA) (Rail Safe Transport Application) översättas till styrkommandon som kan tolkas av slutenheten (i detta fall växeln). Det vore ett stort steg bort från lokala, landsspecifika lösningar till en öppen järnvägsmarknad som bygger på digitala tågsäkerhetssystem. 

Utöver detta kommer vi som Pilz framöver utöka vår know-how inom säkerhet på arbetsplatsen, maskinsäkerhet och säkerhetsteknisk bedömning enligt driftsäkerhetsförordningen på anläggningar för järnvägsdrift (till exempel inom säkerhetsteknisk granskning och implementering i underhållshallar samt även i tvättanläggningar för närtrafiktåg).

Två ytterligare viktiga initiativ från Pilz i år är:
Deltagandet på mässan InnoTrans i september (20–23 september 2022) i Berlin. På världens största branschmässa inom järnväg kommer vi presentera våra innovativa lösningar för en branschpublik från hela världen.

Aktivt medlemskap i den tyska järnvägsindustriföreningen Verband Deutsche Bahnindustrie (VDB):
Här vill vi presentera våra industritillämpningar och säkra lösningar och utforska ytterligare möjliga partnersamarbeten. 


Susanne Kunschert
Vi gör intralogistiken säkrare!
Säkra förarlösa transportfordon (FTF) är förvisso en grundförutsättning för säkra intralogistiktillämpningar, men det räcker inte bara med fordonen. Man måste i slutändan ta hänsyn till hela applikationen. Med vårt omfattande lösningsutbud riktar vi oss både till tillverkarna av säkra förarlösa transportfordon (FTF) och operatörerna. 

Pilz hjälper tillverkarna på vägen till att uppfylla de internationellt nödvändiga lagstadgade kraven, som CE-märkning i Europa, NR-12 i Brasilien och OSHA-överensstämmelse i USA. Vi hjälper till att implementera kraven i standarden ISO 3691-4 i praktiken, den viktigaste internationella standarden för förarlösa transportfordon och -system: Från identifieringen av lagstiftningsramen, identifieringen och bedömning av faror, utformningen av möjliga åtgärder, vägledningen vid implementeringen och verifieringen ända fram till komplettering av tekniska säkerhetsåtgärder genom t.ex. nödvändig säkerhetsinformation som märkningar på fordonet eller information i bruksanvisningar. 

Pilz erbjuder ett omfattande produktutbud för de tekniska skyddsåtgärderna, där sensortekniken står i centrum. Den är så att säga FTF:s uppfattningsförmåga, och används för att identifiera människor, objekt, deras hastighet och färdriktning. För övervakning av riskområden och tillhandahållande av data för mobila plattformars navigation används den säkra laserskannern PSENscan. Säkerhetslaserskannern registrerar föremål i fordonets färdväg och ger säkerhet även vid höga hastigheter. Upp till 70 skyddsfält möjliggör en dynamisk skyddsfältanpassning vid kurvkörning eller undvikande av hinder. Dessutom tillhandahåller den säkra laserskannern avståndsdata för lokalisering och navigation. Omgivningskartor skapas för navigeringen så att FTF till exempel kan undvika hinder. 

Tillsammans med det expanderbara säkerhetsreläet myPNOZ och manöver- och signaldonen PITestop och PITsign har vi tagit fram ett komplett lösningspaket för FTF-tillverkare. Firewall SecurityBridge ser dessutom till att ingen får obehörig åtkomst till den mobila plattformens interna IT-nätverk. 
Även om fordonet är säkert är det i slutändan operatörens ansvar att skapa en säker arbetsmiljö för användning av FTF som uppfyller de lokala arbetsskyddsföreskrifterna. Bland annat ska följande frågor redas ut: Hur är de byggnadstekniska förutsättningarna i hallen? Hur kan man i förväg minimera möjliga kollisionsorsaker? Var behövs det ytterligare skyddsanordningar som stängsel eller grindar? 

Pilz rådger och hjälper operatörerna att besvara dessa frågor genom sitt tjänstpaket. Pilz utbud sträcker sig från utveckling av säkerhetskoncept i designfasen till idrifttagning, inklusive utbildningsutbud. På så sätt uppfylls både kraven i ISO 3691- 4 och säkerställs produktiviteten i drift.
I slutändan är säkerheten resultatet av passande teknik, en normativ ram och förståelse för den konkreta tillämpningen. Genom en sådan helhetsbedömning kan en harmoni mellan säkerhet och produktivitet skapas.

Susanne Kunschert
Vidareutbildning som bygger på det praktiska arbetet

Som min bror nämnde gäller samma principer över hela världen: säkra arbetsvillkor för alla som använder och underhåller maskiner. Lagar, standarder och direktiv allena räcker inte. Ingenjörer behöver erforderlig kompetens och en djupare förståelse för att kunna tillämpa maskinsäkerhet i överensstämmelse med direktiv och standarder. Ändå behandlas temat arbetsskydd mycket kort eller inte alls i utbildningar i maskinsäkerhet eller elektroteknik. Ingenjörer kan ofta bara skaffa sig den nödvändiga kunskapen genom egna praktiska erfarenheter. Denna lucka fyller Pilz.

För Pilz är säkerhet mer än en produkt. Därför ställer Pilz sitt mångåriga know-how till förfogande i form av ett omfattande tjänstutbud. För att öka och sprida kunskap grundades Pilz Academy. Kursledarna är ingenjörer eller tekniker med många års erfarenhet av automationsteknik och maskinsäkerhet. De kommer utan undantag från den praktiska verksamheten. Därför kan vi erbjuda vidareutbildning som verkligen bygger på det praktiska arbetet!

Under de senaste åren har vi hela tiden kunnat utöka vårt utbud på Academy. 2021 genomförde vi utbildningar över hela världen, i 50 länder, med 120 kursledare och ungefär 15 000 deltagare! 

När man talar om pionjärer och standarder inom industrin tänker man oftast på teknik. Med vår kvalifikation CMSE, Certified Machinery Safety Expert kunde vi dock bryta ny mark inom utbildning. Fram till för 10 år sedan fanns det ingen specifik, internationellt enhetlig kvalificering för maskinsäkerhet med oberoende certifiering. 2013 började vi med vår kvalificering till CMSE i fyra länder – världens första certifierade och internationella vidareutbildning för maskinsäkerhet. Vår partner är TÜV Nord. År 2022 erbjuds den här kvalificeringen i 32 länder, på 15 språk. Fram till idag har omkring 9 000 certifierade experter på maskinsäkerhet denna erkända kvalificering, som de kan sätta på sina visitkort och e-postsignaturer.

Vi erbjuder våra utbildningar internationellt och standardiserat. Det senaste exemplet är CEFS – Certified Expert in Functional Safety. Även här samarbetar vi med TÜV Nord. 

Den certifierade kvalificeringen till CEFS – Certified Expert in Functional Safety förmedlar hur komplexa säkerhetssystem utvecklas i överensstämmelse med relevanta standarder. Det är en praktiskt inriktad utbildning som också förmedlar hur sådana system valideras beträffande funktionssäkerhet. Efter avklarat slutprov får deltagaren ett certifikat. Certifikatet är erkänt världen över och berättigar deltagaren att använda titeln ”CEFS – Certified Expert in Functional Safety”. 

Behovet av utbildning och kunskap tar aldrig slut. Tvärtom krävs ett livslångt lärande, även inom maskinsäkerhet. Därför håller sig våra kursledare alltid uppdaterade vad gäller aktuella standarder och direktiv samt ny teknik. 

Susanne Kunschert
Pilz omfattande industrial security-utbud

I en sammankopplad och digitaliserad fabrik får security en allt viktigare roll. Här handlar det inte bara om att förhindra angrepp på produktionsprocessen av ekonomiska skäl. Det är som min bror sa: Security skyddar safety och safety skyddar människor. 
Därför utvecklar Pilz med metoder som är bevisligen secure. Och vi har produkter för industrial security i vårt utbud, bland annat applikationen Firewall SecurityBridge, som redan har presenterats.
Dessutom utökar Pilz sitt tjänstutbud inom industrial security och kompletterar därmed de utbildningar som redan erbjuds inom detta område. I höst kommer ett utbud för maskintillverkare och operatörer bli tillgängligt över hela världen. Med ”Industrial Security Services” från Pilz får kunderna ett tjänstutbud som ger en helhetssyn på alla aspekter av skydd för människor och maskiner. Allt från samma ställe. 

Vilka fördelar innebär det för våra kunder? 
För det första säkerställer de tillgängligheten för deras maskiner och system. 
För det andra garanteras integriteten för data i maskinerna, processerna och i slutändan även de data som finns i slutprodukten.
För det tredje fastställs ansvaret för de enskilda security-åtgärderna mellan maskintillverkare och operatörer tydligt under implementeringen. Varje person vet, vad den ansvarar för!
Slutligen får våra kunder stöd som verkligen baseras på praktiska erfarenheter, eftersom vi av egen erfarenhet känner till effekterna av en cyberattack.

Vad ingår i utbudet?
I första steget genomför vi, som med processen för safety, en riskbedömning. Möjliga svaga punkter bedöms och effekterna av ett angrepp klassificeras i flera nivåer, från trivialt till företagskritiskt. Våra experter diskuterar resultatet och möjliga lösningar med kunden.
I andra steget tar vi fram ett koncept för industrial security. Där delas bland annat nätverk in i områden enligt Zones and Conduits-modellen. Detta tillvägagångssätt beskrivs i IEC 62443. Utifrån resultatet kan man exempelvis separera förvaltnings- och produktionsnätverket. Om det krävs kan dessa nätverk också segmenteras, ända ner till enskilda tillverkningsceller. Arbetsflöden för motåtgärder utvecklas för att kontrollera vilka enskilda åtgärder som är meningsfulla – från användarautentisering via fysiska skyddsåtgärder till säkerhetskopiering och dataåterställning. 
När kunden eller Pilz genomfört den tekniska implementeringen verifieras det genom ”tests and reviews” (vid organisatoriska åtgärder) att konceptet har implementerats enligt specifikationerna. 
Pilz security-bedömning kompletterar den tidigare säkerhetstekniska bedömningen av maskiner – som fokuserade på funktionssäkerhet – med en helhetsbedömning av safety och security. 

Susanne Kunschert, ledande delägare (Foto: © Pilz GmbH & Co. KG)
Huvudkontor

Pilz GmbH & Co. KG
Felix-Wankel-Straße 2
73760 Ostfildern
Tyskland

Telefon: +49 711 3409-0
E-post: pilz.gmbh@pilz.de

Företags- och fackpress

Telefon: +49 711 3409 - 158
E-post: publicrelations@pilz.com

Amerika

  • Mexiko: +52 55 5572 1300
  • Brasilien: + 55 11 4942-7032
  • USA (avgiftsfritt): +1 877-PILZUSA (745-9872)
  • Kanada: +1 888-315-PILZ (315-7459)

Europa

  • Irland: +353 21 4804983
  • Österrike: +43 1 7986263-444
  • Finland: +358 10 3224030 / +45 74436332
  • Italien: +39 0362 1826711
  • Ryssland: +7 495 6654993
  • Spanien: +34 938497433
  • Danmark: +45 74436332
  • Schweiz: +41 62 889 79 32
  • Tyskland: +49 711 3409 444
  • Belgien: +32 9 321 75 70
  • Turkiet: +90 216 5775552
  • Nederländerna: +31 347 320477
  • Frankrike (avgiftsfritt): +33 3 88104000
  • Sverige: +46 300 13990 / +45 74436332
  • Portugal: +351 229 407 594
  • Storbritannien: +44 1536 460866

Asien-Stillahavsregionen

  • Sydkorea: +82 31 778 3390
  • Nya Zeeland: +64 9 6345350
  • Japan: +81 45 471 2281
  • Taiwan: +886 2 25700068
  • Singapore: +65 6829 2920
  • Thailand: +66 210 54613
  • Kina: +86 400-088-3566
  • Australien (avgiftsfritt): +61 3 9560 0621 / 1300 723 334