Ostfildern, 25. 5. 2023

Susanne Kunschert Bezpečná automatizace pro všechny obory

(Jednou vyslovené slovo platí)

Safety a Industrial Security – Všechno z jednoho zdroje

Seznámili jsme Vás s tím, že v oblasti Security dojde k rozsáhlým normativným a zákonným změnám, které se dotknou veškerého průmyslu. Z rozhovorů se zákazníky a partnery však stále ještě vyplývá určitá nejistota, jak k tomuto tématu správně přistupovat. O hrozícím nebezpečí v důsledku nedostatečných opatření v oblasti Security sice ví každý, ale kdo má ve firmách odpovídat za oblast Industrial Security? Experti IT nebo má tuto zodpovědnost nést pracovník pověřený bezpečností? V jakém rozsahu se podnikatelů týkají normativní změny? Dokud nebudou v tomto směru jasná pravidla, nebudou ani odpovědi na otázky týkající se Security dostatečně kompetentní. Je tedy zřejmé, že vzniká značná potřeba informací a školení, aby podniky a jejich zaměstnanci byli řádně připraveni na nastávající situaci.

Naši zákazníci již dlouho spoléhají na naše expertízy v oblasti bezpečnosti, které nabízíme formou školení a služeb. Díky praktickým zkušenostem, např. z vývoje našich produktů podle normy IEC 62443-4-1 (secure product development lifecycle) a dlouholetému působen v mezinárodních grémiích zabývajících se normami má Pilz rozsáhlé know-how v oblasti Industrial Security.

Pilz je expertem na Industrial Security pro stroje!
Co tedy mohou výrobci a provozovatelé strojů v praxi udělat, aby zvýšili stupeň Industrial Security?
Nejprve je nutné získat potřebné vědomosti. K tomu poslouží naše nové školení na stupeň CESA, tj. Certified Expert for Security in Automation. Naši lektoři poskytnou účastníkům potřebné znalosti o aktuálním stavu norem pro výzvy, které je očekávají. Ústředním bodem je norma IEC 62443. Dalším tématem jsou pak scénáře ohrožení a použitelné strategie k odvrácení možných hrozeb.

Pokud jde o realizaci, i zde – stejně jako v případě Safety – je na prvním místě analýza rizik. Ta zahrnuje identifikaci a posouzení stávajících a možných rizik ve všech příslušných fázích životního cyklu stroje, odhad a posouzení rizik a doporučení postupu pro jejich zmírnění.

Ucelená koncepce bezpečnosti, která pokrývá Safety i Security, přitom zahrnuje odpovídající Identification and Access Management. Provozovatelé strojů a zařízení přitom stanoví, kdo smí na určitých strojích pracovat a jaké úkony smí provádět a poskytnou individuální přístupová oprávnění zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří mají potřebnou kvalifikaci. Pilz pro tento účel nabízí systém přístupových oprávnění PITreader, který je průběžně rozšiřován, nyní například o nové formáty transpondérů nebo funkce pro zabezpečení prací při údržbě.

Další citlivou oblast představují řídící sítě, ke kterým smí mít přístup pouze autorizovaní uživatelé. Často totiž vzdálený přístup otevírá možnosti, které by byly jinak přístupné pouze fyzicky přímo na místě. Potřebnou ochranum§že zaručit spolehlivý firewall jako např. Industrial Firewall SecurityBridge od společnosti Pilz, který před manipulací chrání nejen řídící systémy Pilz, ale i systémy jiných dodavatelů.

Výrobci strojů a uživatelé mohou od společnosti Pilz získat nabídku služeb i nabídku technických řešení, která zahrnují všechny aspekty Safety a Industrial Security pro stroj. Vše od jednoho poskytovatele.

Susanne Kunschert
Safety a Security pro obalový průmysl – náměty a řešení od společnosti Pilz
Bez Security nelze uvažovat o Safety. A bez Safety není zaručena ochrana člověka! To platí o to více v případech, kdy nelze vyloučit manipulaci s produkty a v důsledku toho hrozí přímé ohrožení zdraví a života lidí. Například u potravin, které mohou být úmyslně – za účelem vydírání – znečištěny nebo dokonce kontaminovány životu nebezpečnými substancemi. Právě v tomto smyslu je nutné bezpečnost produktů řadit na první místo a bezpodmínečně zabránit nepovolenému zásahu zvenčí.
Stejně jako potravin a nápojů se takové ohrožení může týkat i farmaceutických produktů jako jsou tablety nebo masti. Konečnému zákazníkovi, tedy spotřebiteli, musí být přitom zajištěna maximální možná bezpečnost. Předpokladem je jak bezpečná výroba, tak i bezpečné balení. Proto pomáháme výrobcům a provozovatelům v sektoru obalového průmyslu našimi řešení, přičemž Pilz má vždy na mysli nejen bezpečnost strojů, tedy Safety, ale i průmyslovou bezpečnost, tedy Industrial Security. Cílem naší rozsáhlé nabídky řešení pro průmyslové obory je proto nejen ochrana výroby, tj. vyráběných produktů a strojů, ale i ochrana člověka.

Bezpečná řešení pro primární, sekundární a konečné balení
Kompaktní balicí stroje, ale i rozvětvená zařízení na plnění nápojů, jsou v různém rozsahu vybavena kryty, klapkami nebo bránami – často se používají i tzv. neoddělující ochranná zařízení. Stupně rizik skrytých ve strojích jsou přitom rovněž velmi různé. Provozovatel takových strojů a zařízení musí tedy dbát na zákonné požadavky. Cílem našeho řešení je – kromě ochrany člověka – také záruka flexibility a produktivity balicích strojů. Říkáme: Bezpečná řešení automatizace rozhodují podstatným způsobem o výsledku.

Naše balíčky řešení pro obalový průmysl zahrnují produkty z našeho portfólia senzorů a řídících systémp PLC. Paletu doplňují další ovládací prvky a náš software. Balíčky je možné sestavit pro všechny druhy balení (primární, sekundární, příp. konečné) podle individuální situace. Například naše řešení bezpečnosti pro oblast sekundárního balení. V této fázi dostává již primárně zabalený produkt (např. láhev s nápojem) další přebal. Může to být kartonová krabice – a zejména přísun krabic může za určitých okolností představovat značně nebezpečné místo. Proto tento krok procesu chráníme řešením certifikovaným TÜV Süd, které zahrnuje světelná tlačítka (senzory) a řídicí systém Pilz. Monitorujeme přísum materiálu tak, aby nemohlo dojít k úrazu obsluhy, jestliže není materiál dočasně k dispozici. Pracovník by totiž mohl vložit ruce do otvoru, kterým materiál prochází a mohlo by tak dojít k poranění. Naše vyhodnocovací jednotky pro toto řešení – buď malý řídící systém PNOZmulti 2 nebo modulární bezpečnostní relé myPNOZ – zajistí v případě nebezpečí okamžité zastavení stroje.

Industrial Security jako další hráč
Součástí našeho balíčku řešení je i Industrial Security. Pozornost společnosti Pilz se zaměřuje i na rozsáhlý systém řízení přístupu a oprávnění a na ochranu dat. Výrobní prostory, ve kterých balení probíhá, bývají často velmi rozlehlé, komplexní a špatně přehledné. Proto je bezpečný přístup a zadávání práv pro určité činnosti u takových zařízení velmi důležitým tématem. Naše řešení PITmode fusion, náš modulární systém výběru provozních režimů a přístupových oprávnění pokrývají kromě Safety i úkoly, které spadají do Industrial Security. Výsledkem je, že obsluha může provádět výhradné takové úkony, které odpovídají stupni oprávnění jednotlivých pracovníků. Nepovolená manipulace s konečným produktem je tak velmi ztížena, a to zvyšuje bezpečnost produktu.
Pokud jde o samotná data, i zde umí náš Industrial Firewall SecurityBridge zajistit potřebnou ochranu a spolehlivou bezpečnost, jaká je vyžadována v oblasti balení farmaceutických a potravinářských produktů.  

Susanne Kunschert
Safety „all-inclusive“ pro spalovací zařízení
Naše téma „Řízení hořáků“ bych chtěla přiblížit stručným popisem výroby vaflí. Plynové hořáky v peci stroje na výrobu vaflí musí být spolehlivě řízeny a monitorovány. Již samotný proces zapalování zahrnuje téměř 20 jednotlivých kroků: během roztápění se monitoruje minimální a maximální tlak plynu, funkce odsávání, dodržení přípustné maximální teploty a řada dalších parametrů.
Již z toho je patrné, že se jedná z hlediska řízení systému o komplexní sled kroků. Proto jsou i systémy řízení hořáků pro automatický provoz pecí a hořáků konstruovány jako komplexní. Bezpečnost je základní součástí, protože v důsledku vysokého potenciálu ohrožení platí přísné bezpečnostní předpisy, které brání tomu, aby v spalovací komoře zůstávalo nespálené palivo.

Hořáky musí být maximálně bezpečné
Právě pro tento požadavek jsme vyvinuli bezchybné systémy řízení hořáků. Naše systémové řešení tvoří konfigurovatelný malý řídicí systém PNOZmulti 2 – náš základní modul PNOZ m B1 Burner – a rozšiřující moduly podle potřeby. Toto řešení zvládne nejen řízení a monitorování hořáku samotného, ale současně monitoruje i bezpečné řízení celého spalovacího zařízení – a platí to i v případě různých typů hořáků jako hlavní nebo vedlejší, přímé nebo nepřímé zapalování, nízkoteplotní nebo vysokoteplotí režim.
Jak jsme to dokázali? Náš funkční modul hořáku napodobuje rozšířenou funkci flexibilně konfigurovatelného elektronického spalovacího automatu. Technická rozmanitost – tj. různé reléové výstupy – zajišťuje maximální bezpečnost (tj. úroveň bezpečnosti až PL e) při řízení bezpečnostních ventilů hořáku.

Využití napříč různými obory a kdekoli na světě
Myslíme přitom i na to, aby naše řešení mohlo být používáno v zahraničí. Víme, že výrobci spalovacích a tepelných strojů a zařízení musí dodržovat celou řadu mezinárodních zákonných a normativních předpisů. Naše řešení Safety tyto požadavky splňuje v mnoha zemích. Kromě shody s evropskými normami potvrzené TÜV-SÜD to dokládá i certifikace Underwriters Laboratories (UL), celosvětového zkušebního orgánu pro USA a Kanadu nebo AGA – Australian Gas Association.
Naše bezpečné systémy řízení hořáků se již dnes využívají v nejrůznějších aplikacích: ve zpracování kovů, v potravinářství, při výrobě sladkostí – např. u výrobce automatů na pečení vaflí Bühler Haas – stejně tak jako při výrobě surového cukru nebo etylalkoholu či v papírenském nebo automobilovém průmyslu. Právě při pohledu na petrochemii nebo zpracování plynů je dnes jasné, jak důležité je jednak zajistit, aby nedocházelo k plýtvání energie a současně zajistit ochranu před nebezpečím souvisejícím s výrobou.

Susanne Kunschert
Dvě silná partnerství pro bezpečnou digitální kolejovou dopravu
Před rokem jsem Vám představila nově založenou Business Unit Rail a nabídla Vám náhled do digitalizace na kolejích. Od té doby náš tým pokročil o hodný kus cesty.
Patří k němu i naše prezentace na mezinárodním veletrhu dopravní techniky InnoTrans 2022. Na této akci v Berlíně jsme minulého září vzbudili pozornost zástupců železnice naším adaptérem EULYNX a vedli jsme s nimi zajímavou diskuzi.
Technologie EULYNX je důležitým krokem k rozvoji digitalizace železnice v národním i mezinárodními měřítku. Spolu s naším partnerem při vývoji ProRail, největším nizozemským provozovatelem železniční infrastruktury, vstupujeme se společným inovačním projektem v souvislosti s EULYNX do druhého kola. V tomto roce bude v Nizozemsku uvedena do provozu testovací instalace, abychom technologii mohli ověřit v praxi.
Navíc jsme v uplynulém roce zpečetili naše partnerství v oblasti vývoje se společností Pintsch, expertem na bezpečnou železniční infrastrukturu. Digitalizace a automatizace jsou základním předpokladem pro realizaci programu „Digitální německá železnice“. My i náš partner jsme přesvědčeni o tom, že digitalizace železnice bude úspěšně pokračovat díky našim společně vytvářeným inovacím, které vycházejí z řídicích systémů Pilz ověřených v průmyslu a know-how z oblasti bezpečnosti na železnici, kterým disponuje společnost Pintch. Na tomto tématu budeme i nadále úzce spolupracovat.
S rozšiřující se automatizace neoddělitelně souvisí i Security. Potřeba jednat se netýká pouze průmyslových výrobních hal, ale i prostor pro údržbu a provozních areálů železnice. Oproti průmyslu je zde zatím stupeň automatizace nižší. To znamená, že celá řada úkolů dnes na železnicí spočívá na lidech. O to důležitější je definovat jasné úkoly, regulovat přístupy a zásahy a tím zajistit, aby nemohlo docházet k chtěné, natož nechtěné manipulaci. Protože účinek na provoz železnice by mohl být ochromující.

 

Susanne Kunschert, výkonná společnice (Foto: © Pilz GmbH & Co. KG)

Susanne Kunschert, výkonná společnice (Foto: © Pilz GmbH & Co. KG)

Mateřský závod:

Pilz GmbH & Co. KG
Felix-Wankel-Straße 2
73760 Ostfildern
Německo

Telefon: +49 711 3409-0
E-Mail: pilz.gmbh@pilz.de

Amerika

  • Mexiko: +52 55 5572 1300
  • Brazílie: + 55 11 4942-7032
  • Spojené státy americké (bezplatné): +1 877-PILZUSA (745-9872)
  • Kanada: +1 888-315-PILZ (315-7459)

Evropa

  • Irsko: +353 21 4804983
  • Rakousko: +43 1 7986263-444
  • Finsko: +358 10 3224030 / +45 74436332
  • Itálie: +39 0362 1826711
  • Rusko: +7 495 6654993
  • Španělsko: +34 938497433
  • Dánsko: +45 74436332
  • Švýcarsko: +41 62 889 79 32
  • Německo: +49 711 3409 444
  • Belgie: +32 9 321 75 70
  • Turecko: +90 216 5775552
  • Nizozemí: +31 347 320477
  • Francie (bezplatné): +33 3 88104000
  • Švédsko: +46 300 13990 / +45 74436332
  • Portugalsko: +351 229 407 594
  • Velká Británie: +44 1536 460866

Asie a Tichomoří

  • Jižní Korea: +82 31 778 3390
  • Nový Zéland: +64 9 6345350
  • Japonsko: +81 45 471 2281
  • Tchaj wan: +886 2 25700068
  • Singapur: +65 6829 2920
  • Thajsko: +66 210 54613
  • Čína: +86 400-088-3566
  • Austrálie (bezplatné): +61 3 9560 0621 / 1300 723 334