Tiedostonsiirtoprotokolla (FTP)

FTP on TCP/IP:n protokolla. FTP:llä on mahdollista siirtää kaikki tiedostot kahden verkkotilaajan välillä. FTP toimii kuten TCP:n kaikki muut protokollat asiakas-palvelin-menetelmän mukaisesti. FTP-asiakkaalla on tällöin aloite. Käyttäjä antaa FTP-komennoin ao. parametrit, jotka määrittävät tiedonsiirtotavan ja suunnan. Windows-käyttöjärjestelmissä FTP-komentojen haku tapahtuu DOS-ikkunassa: FTP <IP-osoite FTP-palvelimella>
FTP-komennon haun jälkeen rakennetaan ensiksi yhteys FTP-palvelimeen. FTP-palvelin tiedustelee sitten puolestaan käyttäjänimeä ja mahdollisesti salasanaa. Kun yhteys on rakennettu, voidaan palvelimelle päästä syöttämällä lisäkomentoja ja parametrejä.

Tässä on muutamia tärkeitä komentoja:

ascii: kytkee tekstitiedostojen siirtoon
binary: kytkee binääritiedostojen siirtoon
put <tiedoston nimi>: lähettää annetun tiedoston FTP-palvelimeen
get <tiedoston nimi>: lukee annetun tiedoston FTP-palvelimelta

Tässä mainittujen komentojen ohella on FTP:n käytössä Windows-käyttöjärjestelmissä joukko muita mahdollisuuksia. Lisätietoja voi saada DOS-ikkunassa olevasta Ohje-toiminnosta. On huomioitava, että syntaksi on eri käyttöjärjestelmissä erilainen.